De Staat van Oldebroek
Op basis van feitelijke gegevens (o.a. CBS, Funda, Coelo) en met behulp van vaste rekenmodellen voor demografie, woningmarkt en economie (zoals MarkDemod, Dynamo, Taxonomie) is de huidige “Staat van Oldebroek” bepaald.
Voor meer informatie omtrent de functioneel-economische identiteit van Oldebroek kunt u hier klikken.
Via deze link (PDF) is de verantwoording van de berekeningen in te zien. DemografieOldebroek heeft een redelijk evenwichtige bevolkingsopbouw. Maar er begint wel een dip in de leeftijdsklasse van jonge gezinnen te komen die op termijn gevolgen kan hebben. Het nu nog behoorlijk grote geboorteoverschot kan daardoor afnemen. Door het geboorteoverschot blijft Oldebroek nog groeien, ook al is het binnenlands migratiesaldo negatief. Op basis van de trend van de afgelopen 15 jaar mag worden verwacht dat het aantal huishoudens de komende 10 jaar nog met 12% gaat groeien (ca. 1.100 huishoudens). De groei is hoger dan in Elburg (ca. 8%) en structureel hoger dan in Nunspeet, waar het aantal huishoudens slechts met ca. 4% groeit. De sterke groei van de huishoudens komt ook doordat voor Oldebroek nog een sterke huishoudenverdunning verwacht wordt.
De koopwoningmarkt in Oldebroek ligt in prijs boven het landelijk gemiddelde. De afgelopen jaren is de prijs met ca. 5% gezakt. De woningprijs/m2 is vergelijkbaar met Elburg, maar ligt beduidend lager dan in Nunspeet (ca. 10% duurder). Oldebroek trekt inwoners uit Elburg en Zwolle en in iets mindere mate uit Nunspeet en Kampen. Oldebroek profiteert van de prijsstijging van woningen die zich landelijk manifesteert. Elburg, maar vooral Nunspeet, blijven daarin achter.
De lokale woningmarkt lijkt de afgelopen twee jaar vlot getrokken. De voor verkoop beschikbare woningen nemen structureel af. Maar de vraag richt zich vooral op de goedkopere segmenten. In de prijsklasse boven € 500.000,- is het aanbod in Oldebroek veel en veel ruimer dan de vraag. Een probleem waar in iets mindere mate ook Elburg en in beperkte mate Nunspeet mee geconfronteerd worden. Stagnatie van verkoop in het dure segment kan het voor ouderen lastig maken te verhuizen naar een aangepaste woning. De vraag is of de markt dat zelf voldoende kan oplossen.
Mede door het licht achterblijven van jonge gezinnen vertoont de instroom in het basisonderwijs de komende jaren een licht dalende lijn. Ook in Elburg daalt de instroom licht. In Nunspeet blijft de instroom op peil, maar met fluctuaties. Door de vergrijzing neemt de zorgbehoefte stevig toe. Sterker dan in Elburg en vooral sterker dan in Nunspeet.
De bedrijvenstructuur en de werkgelegenheid in Oldebroek wordt bepaald door een mix van “traditionele” sectoren, zoals nijverheid, bouw en handel in combinatie met agrarische activiteiten. Waarbij de bouw stevig vertegenwoordigd is. De meer stedelijke sectoren van de economie zijn in Oldebroek proportioneel ondervertegenwoordigd. Oldebroek valt daarmee in een groep gemeenten met vergelijkbare karakteristiek van agrarische bedrijvigheid en (bouw)nijverheid die verspreid over Nederland voorkomen. Elburg en Nunspeet vallen in een groep gemeenten waar de traditionele sectoren ook sterk vertegenwoordigd zijn, maar de agrarische sector minder een rol speelt. Daarnaast is in Nunspeet, met zijn omvangrijke verblijfsrecreatie, horeca en toerisme belangrijk.
In de werkgelegenheid leunt Oldebroek sterk op de bouwnijverheid en de overheid (Defensie). Maar deze sterke bedrijfstakken zijn landelijk ook krimpende bedrijfstakken. De verblijfsrecreatie in Wezep leidt ogenschijnlijk tot weinig spin-off elders in de gemeente Oldebroek.
De werkgelegenheid in Oldebroek voorziet maar ten dele in de eigen arbeidsmarkt. Minder dan 30% van de werkers uit Oldebroek werken binnen de gemeente. Ze vullen daarmee bijna 45% van de banen in Oldebroek in. De andere werkers komen overwegend uit Zwolle, Kampen en Elburg. Nunspeet biedt meer eigen inwoners werk, Elburg vergelijkbaar.
Inwoners van Oldebroek werken verder vooral in Zwolle en in Elburg. Oldebroek is vooral op Zwolle georiënteerd net als Elburg. Nunspeet is ook op Apeldoorn georiënteerd.