Water
Het waterbeheer in Nederland is een samenspel tussen de verschillende overheidsorganisaties. Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen hebben zo allemaal hun taken en verantwoordelijkheid met gezamenlijke uitdagingen. Water komt in alle facetten van de fysieke leefomgeving voor. Zonder water is er geen leven. Buiten dat water van levensbelang is, draagt het bij aan de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en onze gezondheid, maar kan het gelijktijdig ook een bedreiging vormen voor diezelfde leefomgeving en voor onze gezondheid. De klimaatverandering is voor de gehele samenleving een uitdaging waar de overheid als geheel een grote verantwoordelijkheid heeft.
De gemeente en het Waterschap Vallei en Veluwe staan samen voor de opgave om invulling te geven aan maatregelen die bijdragen aan de opgaven die op zowel lokaal, regionaal, landelijk als zelfs Europees niveau spelen. Denk aan het klimaatakkoord van Parijs of de besparing op overheidskosten, zoals vastgelegd in het Bestuursakkoord water. Daarbij is het onze plicht tegen voor onze inwoners zo laag mogelijke maatschappelijke lasten te werken. Dit vraagt een intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven, burgers, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden.
De overheid wil Nederland nu en in de toekomst beschermen tegen hoogwater en zorgen voor voldoende zoetwater. Om de waterveiligheid en de zoetwatervoorziening ook in de toekomst te garanderen is het Deltaprogramma opgezet. Het Deltaprogramma is een nationaal programma. De gemeente Oldebroek is hierbij betrokken. Voor ons zijn de drie landelijke deelprogramma's: Veiligheid, Zoetwatervoorziening, Nieuwbouw en herstructurering en twee regionale deelprogramma's te weten Rivieren en IJsselmeergebied van belang. De gemeente Oldebroek is betrokken bij het regionale deelprogramma Rivieren vanwege het Ruimte voor de Rivierproject Reevediep/Zomerbedverlaging Beneden-IJssel, Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) en bij het deelprogramma IJsselmeergebied, vanwege de ligging aan het Drontermeer (Randmeren).
Samen staan we voor belangrijke keuzes die richting geven aan het handelen in de komende jaren. Het gaat om thema’s als: klimaatverandering, circulaire economie, gezondheid en energietransitie. Op andere plekken in deze Omgevingsvisie worden de ambities en keuzes hierover reeds verwoord, waarbij de inbreng van het Waterschap Vallei en Veluwe meegenomen is. Op bijgaand kaartbeeld staan de wateren, primaire waterkeringen en afvalwatertransportleidingen van het waterschap weergegeven.